Zorg voor een goed (WiFi)wachtwoord!

Voor je WiFi-netwerk is een goed wachtwoord van groot belang. Je wilt namelijk niet dat je wachtwoord makkelijk te kraken is. Hieronder vertellen wij je waarom het belangrijk is om een sterk password te gebruiken voor je WiFi en andere internetaccounts en hoe je een goed wachtwoord bedenkt!

Ga eens na hoeveel accounts je eigenlijk hebt op internet. Denk maar eens aan je account voor je e-mail, verschillende webwinkels, en social-media. Voor elk account heb je vervolgens een wachtwoord nodig. Het is belangrijk om voor elk account een ander wachtwoord te bedenken. Vervolgens moet je ook nog eens al deze wachtwoorden onthouden zonder ze ergens op je computer op te slaan.

Waarom moet ik kiezen voor een goed wachtwoord?

Eigenlijk is het best simpel. Een makkelijk wachtwoord is nou eenmaal sneller en makkelijker te kraken dan een moeilijk wachtwoord. Zeker als je voor verschillende accounts hetzelfde wachtwoord gebruikt. Als dieven achter het ene wachtwoord komen, zal het niet moeilijk voor ze zijn om de andere accounts ook te stelen. Het maakt ook nog uit wat de toepassing is van het wachtwoord dat je kiest. Is het voor een eenmalige inlog voor een webwinkel of gaat het om je internetbankieren of DigiD? Pas je wachtwoord hierop aan. Tegelijkertijd houdt een goed wachtwoord ook in dat je ‘m zonder ergens op te schrijven kunt onthouden. We zoeken dus eigenlijk naar de perfecte balans in de lengte van het wachtwoord.

Hoe werkt dat wachtwoord kraken eigenlijk?

Dieven of hackers gebruiken ‘brute force’ om een wachtwoord te achterhalen. Dit houdt in dat een computerprogramma alle mogelijke combinaties probeert die er zijn. Ze gaan vervolgens net zo lang door tot dat de juiste combinatie wordt gevonden. Gelukkig  zijn veel websites hiervoor beveiligd. Een voorbeeld is dat een wachtwoord maximaal 5 keer fout mag worden ingevoerd, waarna je een tijd moet wachten om het opnieuw te proberen.

Brute force is het beste uit te leggen met een voorbeeld. Je pincode bij de bank bestaat uit 4 cijfers van 0 tot en met 9. Op een plek van je pincode zijn dus 10 verschillende tekens mogelijk. In totaal zijn er dus 10 x 10 x 10 x 10 (104) is 10000 mogelijkheden. Het lijkt veel, maar omdat een hacker een computerprogramma gebruikt om deze in te voeren is deze in essentie zo te achterhalen. Beter is om het wachtwoord uit te breiden met het alfabet. Het alfabet (a-z) bestaat uit 26 letters, tellen we deze op bij de 10 cijfers dan komen we op 36 verschillende tekens. Een wachtwoord van 4 tekens heeft nu 364 is 1679616 verschillende mogelijkheden. Dit is al een stuk beter dan net. Nog beter is het invoegen van een hoofdletter (A-Z) waardoor we op (26 + 26 + 10) 62 verschillende tekens komen. Als je ook nog eens een leesteken in je wachtwoord stopt breid je dit aantal tekens natuurlijk weer uit.

Hoe maak ik dan een moeilijk én goed te onthouden wachtwoord?

Het bedenken van een goed wachtwoord bestaat eigenlijk uit twee verschillende stappen. Zorg eerst voor een goede basis. Kies een zin uit die je makkelijk kunt onthouden en die uit ongeveer 6 (of meer) woorden bestaat. Voorbeelden zijn:

  • –     Een titel van een boek, gedicht of film (The Lord of the Rings: The Return of the King)
  • –     Een spreekwoord (Als de kat van huis is dansen de muizen op tafel)
  • –     Een historische quote (One step small stap for a man, one giant leap for mankind)
  • –     Een constatering (Het centrum van Amsterdam is groter dan Vijfhuizen)
  • –     Een zin uit een liedje (Geef mij nu je angst, ik geef je er hoop voor terug)

 

Vervolgens gebruik je de zin en zet je ‘m om in een rij met een aantal (of alle) letters uit deze zin, hier kun je letters vervangen door cijfers of leestekens. Gooi je creativiteit in de strijd! Kijk eens naar de voorbeelden van net en hoe je deze kunt omschrijven:

  • –     L0tR-R#k
  • –     AdK@TvH=DdM0T
  • –     1Ss4@man
  • –     #cAMS>5H
  • –     9MN-Ja+<H00P

Zelf aan de slag!

Zo zie je maar dat je op een speelse manier een lastig wachtwoord kunt genereren. Het grote voordeel is natuurlijk dat je deze wachtwoorden ook redelijk kunt onthouden, als je maar terugdenkt aan de desbetreffende zin. Deze wachtwoorden zijn voor hackers de moeite niet om te kraken, simpelweg omdat dit te lang duurt. Nu kun je zelf aan de slag met een goed wachtwoord.  Zorg ook dat je deze af en toe verandert, het zou zomaar kunnen zijn dat jouw wachtwoord al ergens in een database van hackers staat waar nog niks mee is gedaan. Succes!